0%

Εμφάνιση ρινίτιδας στους αθλητές:
αίτια πρόκλησης, συμπτώματα και είδη αντιμετώπισης

Ρινίτιδα είναι η φλεγμονή του βλεννογόνου των ρινικών θαλάμων (ρουθούνια). Διακρίνεται σε οξεία και χρόνια, η οποία και προκαλείται από ιούς, καθώς και σε αλλεργικής αιτιολογίας ρινίτιδα.

Η οξεία ρινίτιδα εκδηλώνεται με κνησμό, φτάρνισμα, καταρροή, δακρύρροια, ρίγη και πονοκέφαλο. Η γύμναση σε ψυχρό περιβάλλον, σε ανοικτό χώρο και ο συνωστισμός ευνοεί την εμφάνιση, επιδείνωση ή υποτροπή της ρινίτιδας.

Οι συχνές υποτροπές της οξείας ρινίτιδας, η μηχανική απόφραξη της ρινικής κοιλότητας (αδενοειδείς εκβλαστήσεις-"κρεατάκια"), χρόνιες παθήσεις και επίδραση εξωγενών παραγόντων στο ρινικό βλεννογόνο (για παράδειγμα η επίδραση του χλωριωμένου νερού της πισίνας στους κολυμβητές, εισπνοή τοξικών ουσιών, καπνού κ.α.) προκαλούν χρόνια ρινίτιδα, η οποία χαρακτηρίζεται από δυσχέρεια της ρινικής αναπνοής και εμφάνιση ρινικών βλεννοπυωδών εκκρίσεων.

Οι αθλητές με οξεία ή χρόνια ρινίτιδα αναγκαστικά εκτελούν στοματική αναπνοή και επομένως αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις της άσκησης σε οξυγόνο, με αποτέλεσμα τη μείωση της απόδοσής τους. Επιπρόσθετα, οι αθλητές αυτοί είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε λοιμώξεις, διότι με τη στοματική αναπνοή ο αέρας που φθάνει στους πνεύμονες δεν θερμαίνεται, ούτε καθαρίζεται και έτσι ευνοούνται οι συνθήκες ανάπτυξης μικροβίων στο αναπνευστικό σύστημα.

Στο εμπόριο υπάρχουν έτοιμα προς χρήση ρινικά βοηθήματα αναπνοής, δηλαδή υποαλλεργικά τσιροτάκια με 2 ενσωματωμένα πλαστικά ελάσματα, τα οποία τοποθετούνται στη ράχη της μύτης με τις άκρες τους να ακουμπούν στην καμπύλη των ρουθουνιών. Όταν κολληθούν, τα πλαστικά ελάσματα τείνουν να ξαναποκτήσουν την αρχική τους θέση και έτσι διευρύνουν μηχανικά τα ρινικά τοιχώματα. Κατά αυτόν τον τρόπο μειώνεται η αντίσταση στην είσοδο του αέρα και διευκολύνεται η αναπνοή από τη μύτη σε στιγμές που καταβάλλεται έντονη σωματική προσπάθεια, ιδιαίτερα όταν υπάρχει ρινική συμφόρηση που δημιουργείται από κρυολόγημα, αλλεργική ρινίτιδα ή σκολίωση του διαφράγματος.

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι η αλλεργική αντίδραση του ρινικού βλεννογόνου έναντι διαφόρων αντιγόνων και εκδηλώνεται είτε μία μόνο εποχή του χρόνου (εποχιακή αλλεργική ρινίτιδα), είτε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους (χρόνια αλλεργική ρινίτιδα). Η εποχιακή αλλεργική ρινίτιδα εμφανίζεται συνήθως την άνοιξη, εξαιτίας εισπνοής της γύρης των λουλουδιών και των δέντρων. Η θεραπεία συνίσταται στην αποφυγή των παθογόνων αλλεργιογόνων και στην αποσυμφόρηση του ρινικού βλεννογόνου (υπάρχουν αντιϊσταμινικά ή κορτικοστεροειδή/ή και αποσυμφορητικά φάρμακα).

Οι κολυμβητές πολύ συχνά εμφανίζουν παραρρινοκολπίτιδα, φλεγμονή δηλαδή των παραρρίνιων κόλπων (ιγμόρειο άντρο, μετωπιαίος κόλπος, ηθμοειδείς κυψέλες και σφηνοειδής κόλπος). Η ιγμορίτιδα είναι η πιο συχνή φλεγμονή. Η παραρρινοκολπίτιδα στους κολυμβητές προέρχεται από την είσοδο μικροβίων του νερού στους κόλπους κατά την κατάδυση ή από τον ερεθισμό του βλεννογόνου από το χλώριο. Συμπτώματα της χρόνιας παραρρινοκολπίτιδας είναι η έντονη ρινική απόφραξη, άφθονες ρινικές βλεννοπυώδεις εκκρίσεις, ανοσμία και κεφαλαλγία, που συνήθως αναγκάζουν τους αθλητές να απέχουν από τις προπονήσεις και τους αγώνες. Πολλές φορές για τη διάγνωση χρειάζεται εκτός της παρουσίας συμπτωμάτων και ο ακτινολογικός έλεγχος της περιοχής. Η θεραπεία συνίσταται στη διάνοιξη του στομίου του κόλπου και στην καταπολέμηση των μικροβίων με τη χρήση αντιβιοτικών (μόνο μετά από συνταγογράφηση από ιατρό).

Έχετε απορίες;

Θα χαρώ να σας συναντήσω και να απαντήσω στις ερωτήσεις σας.

Επικοινωνήστε μαζί μου